Omtrent hele sommeren tilbringer Tonje Spjøtvold i BAKgården her i Sandvika. Ja, hun er nærmest blitt fast inventar etter flere år som produsent og koordinator for den idylliske scenen i Sandvikas egen tropiske bakgård. Heldigvis for oss, kan man vel si!
Før vi starter, har du hatt en fin sommer?
– Ja, veldig! Sommeren har jeg for det meste tilbragt på jobb i BAKgården, men jeg har også rukket en tur til Spania med de aller nærmeste – gutta mine, foreldrene mine og broren min og hans samboer. Men helt ærlig så synes jeg faktisk det er litt rart å reise utenlands om sommeren – det er jo da Norge er på sitt beste!
Du kan jo starte med å fortelle litt om idéen til BAKgården til de som ikke kjenner til stedet.
– Lang historie kort, BAKgården ble etablert i 2011 etter at Bærums politikere hadde vært på en faglig reise og blitt inspirert av de mulighetene som ligger i å transformere byrom. BAKgården oppstod som et resultat av å tenke nytt rundt bakgården i Brambanikvartalet. Ideen var å skape en møteplass der alle var velkommen og hvor kultur skulle være et virkemiddel for å skape attraktivitet i området. Oppgaven ble gitt til tidligere kultursjef Trine Bendixen som i samarbeid med de omkringliggende næringsdrivende bokstavelig talt lot kreativiteten blomstre (som bla. Fay Skandsen og Monica Bølgen). I løpet av noen sommeruker ble blomster og hagemøbler kjøpt inn og de første konsertene avholdt.
Dere sier at det «alltid er sol i BAKgården» – er det virkelig det?
– Ja, i den aller videste betydning av ordet sol. Sol som i solstråler på scenen, varme fra publikum og frodige omgivelser man ellers bare kan oppleve i sydligere strøk.
Er det kun lokale artister som får spille i BAKgården?
– Nei, det er ikke kun lokale artister i BAKgården – vi har en del Askerbæringer også. Og det er også flere og flere artister utenbys fra som ønsker å spille i BAKgården. Dette synes vi er kjempebra. Vi ønsker å bidra til at Sandvika i større grad enn i dag blir en destinasjon, og synes derfor det er verdifullt å presentere BAKgården og Sandvika for så mange som mulig. Men det er bærumsartistene som prioriteres når programmet legges.
Hva tenker du om at kommunen bidrar med så mye ressurser på étt enkelt sted i Sandvika?
– I 2016 var driftsmidlene to BAKgården på kr. 320 000,-. For dette får Bærum kommunes innbyggere glede seg over kultur fra BAKgårdsscenen hver formiddag i helgene – fra første helg i mai til siste i august (kun lørdager i juli). I disse fire månedene gir BAKgården mange lokale amatører, grupper og unge talenter mulighet til å få vist seg fram. BAKgården bidrar til stadig nye besøkende til Sandvika, ved at flere hundre mennesker kommer til BAKgården hver helg. BAKgården imøtekommer flere av målene i Strategisk Kulturhandlingsplan for Bærum kommune. Planen sier blant annet at alle kommunens innbyggere skal gis mulighet til å oppleve kultur. Iom. at BAKgården ikke tar inngangspenger, så favner vi bredt. Vi når ut til grupper som ellers ikke har mulighet til å oppsøke kulturinstitusjoner. BAKgården er med på å stimulere til økt kulturaktivitet, både på utøversiden og publikumssiden. Vi er også med på å gi unge, lovende nyttig erfaring. I tillegg gir vi gode amatører og deler av frivilligkulturen en scene og et større publikum enn de kanskje hadde klart å skaffe på egen hånd. BAKgårdsscenen er eid og drevet av kommunen, og dersom høye besøkstall til Sandvika medfører høyere omsetting for de næringsdrivende, så kommer dette også utleier til gode. Også må jeg bare nevne – BAKgården gir et kulturtilbud i en tid på året der de aller fleste scener holder stengt. Jeg synes spørsmålet om «hva jeg synes om at kommunen bidrar med så mye ressurser til et enkelt sted?» blir vanskelig å besvare. Jeg vil heller si at midlene kommunen bruker på BAKgården er en liten, men god kommunal investering. En investering som gir stor avkastning på flere områder.
– Helt ærlig så synes jeg faktisk det er litt rart å reise utenlands om sommeren – det er jo da Norge er på sitt beste! – Tonje Spjøtvold, produsent og koordinator i BAKgården.
Hva er det beste med å jobbe i BAKgården?
– Åååå, det er så mye! Jeg klarer ikke å gi bare ett svar. Det aller beste med å jobbe i BAKgården er kanskje å få være med på å gi unge talenter sceneerfaring i profesjonelle rammer og at de får mulighet til å opptre et forholdsvis stort publikum. I tillegg elsker jeg å få være kreativ, ha ansvar og få møte mange hyggelige mennesker og mulighet til å samarbeide med flere av disse – både artister, publikummere og samarbeidspartnere innen kultur, næringsliv og kommune.
Noen spesielle artister som har gjort ekstra inntrykk på deg?
– Det er mange artister som gjør inntrykk, og det er vanskelig å trekke fram noen få. Men jeg synes åpningen av BAKgården 2017 var spesielt vellykket. Her fikk vi til en god miks i kulturuttrykk, samtidig som vi fikk til et vellykket samarbeid mellom etablerte musikere og unge talenter.
Hva gjør deg glad?
– Barna mine, farger, folk og musikk.
Hva irriterer deg?
– Hahaha, BAKgårdens kommunikasjonsansvarlige synes ikke det er noe å fokusere på i et intervju. 😉
Hva drømmer du om?
– Jeg drømmer om at enda flere publikummere oppdager det fantastiske tilbudet BAKgården er. Jeg drømmer om at artister vi har hatt kommer tilbake og at vi får tilstrømning av nye artister, samarbeidspartnere og prosjekter. Videre håper jeg at politikere og administrasjon fortsatt vil verdsette tilbudet og fortsette å sikre BAKgårdens gode kår.
Kort sagt – jeg drømmer om vi også i framtiden kan si: «Det er alltid sol i BAKgården»
BAKgården – Sandvika
Rådmann Halmrasts vei 2
Telefon: 67 54 82 33
Facebook: https://www.facebook.com/BAKgardenSandvika/
Instagram: https://www.instagram.com/bakgardensandvika/
Pssst… På lørdag blir det RnB, jazz og viser når Tatarius, Mie Granlund, og Dag Fransson tar turen til BAKgården. Søndag kommer BAKgårdens egen trubadur Henrik Wigestrand Troika m/gjester og Liv Stenersen og Øyvind Kjus fra FYRLYKTA tar oss med på en reise i Erik Byes viseunivers.
Foto øverst: Morten Owren Spørck