Åpnet sannsynligvis Bærums første tebar

Han solgte leiligheten i Oslo for å starte Scientea med import av te. Nå satser Lars på det som sannsynligvis er Bærums første tebar, i Sandvika.

Tesommelier og lidenskapelig teelsker Lars Christoffersen, har gitt menyen på Folkebadet et nytt tilskudd. Lars har variert bakgrunn med yrkeserfaring fra finans i London samt Black Cat kaffe og tehus, der han har hatt  flere roller.

Vi stakk innom for en prat med Lars og en kopp håndbrygget te.

Hva inspirerte deg til å åpne en tebar i Sandvika?

– Jeg opplever at folk er nysgjerrige og interessert i te. De vil lære noe nytt og selv om te er et gammelt produkt med røtter over 5000 år tilbake, er det relativt nytt i Norge, forteller Lars. I Sandvika er det tebutikk fra før og jeg ser at både Kulturhuset og Sjøholmen har suksess med Afternoon tea. Jeg liker Folkebadet som sted, det er et unikt, annerledes og kult sted som jeg finner spennende. Å være en del av tilbudet til Folkebadet mener jeg er interessant, her kan jeg tilby te til både restauranten og baren, forteller Lars.

Hva skiller dette stedet fra ande?

– Jeg ønsker å skape et sted der folk som er nysgjerrige kan lære om te, har tid og ro til å sette seg ned. Ikke bare kjøpe togo selv om de også er velkommen. Jeg brygger teen på stedet, noe som tar litt tid. Her kan du sitte å jobbe, lese eller meditere mens du nyter teen. I tillegg til flere soner innendørs er det en fantastisk uteplass foran Sandvikselva og med sol, hele dagen.

Hva slags te tilbyr du?

– Jeg tilbyr over 90 ulike tesorter fra 13 forskjellige land. Jeg handler direkte med tebøndene eller deres kooperativer og er opptatt av håndtverket, historien, kulturen som jeg ønsker å formidle. Produsentene er gjerne små, lidenskapelige tebønder fra Kina, Taiwan, Japan, India, Iran, Malawi og New Sealand. Den minste produsenten er Iransk og produserer 8 kg teblader pr. år. En annen produsent fra Malawi har en årsproduksjon på 30 kg, her snakker vi sporbarhet. De fleste dyrker uten bruk av sprøytemidler og etter økologiske prinsipper.

Har du spesielle signaturteer eller sesongbaserte menyer?

 – En hjemmelaget Chai Masala laget fra bunnen av med masse spennende krydder, koker jeg opp her på stedet. Det blir en signaturte sammen med isteen. For dem som lurer tilbyr jeg også kaffe. Den brygges på kaffebønner fra Den Gyldne Bønne på Vøyenenga, fortsetter Lars.

Er det mulig å få noe å spise i tillegg til te og kaffe?

– Ja, i tillegg til te og kaffe tilbyr jeg bl.a. tastingmenyer.  Her parrer jeg ulike tesorter med tilpassede råvarer. Eksempelvis kan du få tre ulike teer parret med tre ulike sjokolader fra Nitedal sjokoladefabrikk. Det samme får du med tre ulike oster.  Tilbehør i form av nøtter, tørket frukt, fiken, dadler, biskotti, kjeks forsterker også opplevelsen. Og for dem som er litt mer sulten lager jeg sandwicher, sier Lars. Jeg lager kombinasjoner som passer sammen. Eksempelvis passer agurk og laks godt med grønn te, mens skinke sandwich passer fint sammen med sort te.

Hvem tenker du er målgruppen for tebaren, hvem håper du kommer?

– De som er glad i smak, som er nysgjerrige og ønsker å tilegne seg kunnskap. Og gjerne de som er opptatt av helse og en sunn livsstil. Tradisjonelt kommer te fra Østen hvor det handler om felleskap. Der sitter de samlet rundt teen. Te er verdens nest mest drikkende drikk, etter vann. Jeg ønsker å bidra til å skape en fellesskapskultur. At vi mennesker møtes, bruker tid sammen og stopper opp litt mener jeg er viktig. Spesielt i en urolig og stressende verden, fortsetter Lars. Jeg planlegger ulike eventer med lavterskel tesmakinger fremover.  Målet er at flere får opp øynene for teverdenen.

Hva slags forhold har du til Sandvika?

 – Jeg bor i Oslo og hadde ikke vært mye i Sandvika. Gjennom en ølbryggekompis, Claus på Tanken, fikk jeg tips om å kontakte Toothfairy House da jeg var på jakt etter kontorlokaler. Slik havnet jeg her og da ideen om å starte tebar var veien kort til Folkebadet som lokasjon.

Jeg har fortsatt mye å lære om Sandvika, men jeg har oppdaget fantastiske steder som elvepromenaden, sjøen og turveien langs Engervannet. Jeg møter mange interessante mennesker her og nå skjer det veldig mye spennende med utviklingen av nye sentrum. Nå kommer det flere innbyggere til byen, flere publikumstilbud og flere arbeidstakere. Jeg har blitt glad i Sandvika og er veldig spent på den nye delibutikken som åpner på Løkketangen. Det er avgjørende at «nye Sandvika» fylles med interessant innhold; genuine, autentiske steder som publikum vil bruke. Det er veldig inspirerende å være med på utviklingen og forhåpentligvis bli et sted folk vil sette pris på.

Praten med Lars blir hele tiden avbrutt av kunder som kommer innom, som er nysgjerrige på hva som har åpnet her.

– Det er veldig gøy med de positive tilbakemeldingene jeg har fått, etter bare noen dager siden åpningen, avslutter Lars.

Del

Les flere saker om spise og drikke

Åpnet sannsynligvis Bærums første tebar

Flere nyheter og mer mangfold på tallerkenen

Gourmet til folket

Endelig et tilbud til ungdommen og fortsatt kafé for alle på dagtid.

Nytt liv i Elias Smiths vei.

Sandvikas storstue