Spennende gatekunst i sentrum.

I Sandvika kan du oppleve gatekunst skapt av lokale og regionale kunstnere som representerer et vidt spekter av uttrykk.  Sandvika-lykke gatekunstfest ble produsert av Street Art Oslo i forbindelse med Sandvika byfest og nedenfor viser vi noe av det du kan oppleve i byen:

Arladiss

Veggmaleriet på Løkketangen, skapt av Arladiss, henter sitt motiv fra et lite barns første møte med snø som nyankommet til landet. Under arbeidet inviterte kunstneren publikum som kom forbi til å delta i utformingen av kunstverket. Barnets frydefulle øyeblikk ble på den måten også publikums eget, ved at de – for første gang – fikk muligheten til å medvirke til et kunstverk i det offentlige rom.

Bak navnet Arladiss, finner vi Astrid Solgaard fra Asker, som skaper veggmalerier, installasjoner og forestillinger i det offentlige rom. Hennes primære emne er «lek», og gjennom ulike kunstneriske uttrykk, forsøker hun å speile avtrykkene barn etterlater seg i sine omgivelser.

Martin Whatson og Hama Wood

Martin Whatson
Hama Wood

De internasjonalt anerkjente sjablong-kunstnere Martin Whatson og Hama Woods, begge opprinnelig fra Bærum, gikk i kjent samarbeidsånd sammen om å produsere en rekke små kunstverk i Sandvika. Martin Whatson er kjent for sin kombinasjon av sjablong og graffiti-estetikk. Han har malt og stilt ut over hele verden, etter å ha utviklet sin unike stil på gatene i hjembyen fra 90-tallet og fremover. Hama Woods skaper sine særegne malerier og intervensjoner ved hjelp av håndskårne sjablonger i mange lag, og gjennom sine karakteristiske kunstverk og motivvalg ønsker hun å formidle naturens betydning ved å gjeninnføre den i bymiljøet vårt.

Kunstnerne har plassert flere små versjoner av sine karakteristiske kunstverk rundt omkring i Sandvika sentrum, ofte på uventede steder. Gleden over å oppdage et lite stykke kunst på denne måten, vekker både utforskertrang og interesse for gatekunst som kunstsjanger.

Jon Olsen og Chrissa Marchesan.

Jon Olsen & Chrissa Marchesan ved Byscenen.
Jon Olsen & Chrisssa Marchesan ved Byscenen.

De lokale kunstnere Jon Olsen og Chrissa Marchesan har markert seg ved å skape muligheter for Sandvikas graffitimiljø, blant annet gjennom å koordinere Bærum kommunes første undergangsprosjekt sommeren 2020. Mange med dem har vært med på å legge fundamentet for kommunens gatekunstplan, og det var derfor svært betydningsfullt å kunne anerkjennegraffiti-miljøets bidrag til dette ved å invitere kunstnere som representerer dette tradisjonsrike uttrykket.
Byscenen nedenfor Rådhusbrua ble foreslått av kommunen selv, med et ønske om å invitere til mer bruk av området også når det ikke var fastsatte arrangementer ved scenen. Kunstnernes valg av hovedsakelig grunnleggende primærfarger som fanger oppmerksomheten til både store og små, oppmuntrer publikum til å komme nærmere og utforske motivene, som er i flere lag – hvis man vet hvor man skal lete.

Kim André Larsen er selvstendig gate- og billedkunstner, samt grunnlegger og redaktør av SplitCity Magazine. Gjennom en årrekke har han særlig arbeidet for å dokumentere og fremme gatekunstens vilkår, fra å være del av et undergrunnsfenomen til å selv produsere kunst som stilles ut i gallerier.
Han har gjennom planleggingen av arbeidet i Sandvika, vært del av arbeidsgruppen bestående av lokale og regionale kunstnere knyttet til graffiti-miljøet i Asker og Bærum.

SinnSykShit. Under bakken, i parkeringshuset i Brodtkorbsgate, har kunstneren skapt et av sine særpregede bylandskap, nærmest som et lite vindu man kan titte ut gjennom. På denne måten settes tonen an, i det som innleder et langsiktig arbeid med å etablere flere mulige rom for at kunstnere innenfor denne retningen skal få uttrykke seg.

Hello The Mushroom

Hello the Mushroom er en paste-up kunstner opprinnelig fra Lisboa, nå basert i Hakadal. Hennes kunstverk består gjerne av gjenbrukte materialer, og utforsker temaer som liv, død og kulturelle forventninger til kvinner, ofte på en humoristisk måte.

Innenfor paste-up kulturen er det gjerne slik at kunstnere samarbeider på tvers av landegrenser. Kunstverk sendes til hverandre, og iblant samarbeider kunstnerne også om utformingen av motivene før de finner veien til vegger over hele verden. Sandvika har altså ikke bare blitt utsmykket med arbeid fra kunstnere basert i regionen, men med kunstverk skapt over flere kontinent.

DUER
Kunstkollektivet DUER har sin base i Sandvika, og består av kunstnerne Magnus Helgesen, Magnus Aasvestad og Christian Zervos. DUER henter inspirasjon fra sin multinasjonale bakgrunn (norsk, gresk og sørkoreansk), og fra sitt engasjement i graffiti-scenen. Til tross for deres relativt unge alder, har de utviklet en særegen og kraftfull stil som skaper bølger i pop-kulturen.
Bærum Kulturhus var i september vertskap for deres utstilling “Prototype”, og i forbindelse med dette ble DUER invitert til å lage et veggmaleri på en av bro-pilarene nedenfor Rådhusbrua. Fra Løkketangen, og ned langs elvepromenaden, kjedes DUERs kunstverk sammen med tidligere oppførte kunstverk. På denne måten knyttes kunst-utøvere og -sjangere på tvers av både tid, sted og tilhørighet sammen, med Sandvika som ramme og utgangspunkt – på en måte bare gatekunst kan det.

Fra utstillingen «Prototype» finner vi dette verket på en bropilar ved siden av elven nedenfor Rådhusbrua.

Workshop i Skytterdalen
Workshops i Skytterdalen med støtte fra Bonava, ga et møtepunkt for store og små der interesserte foreldre og tilfeldige forbipasserende fikk mulighet til å snakke om kommunens gatekunstinitiativ. Under stø veiledning av kunstner Jørgen Rodem, fikk også de yngste ta direkte del i utsmykningen av Sandvika.

Fra workshop i Skytterdalen med barn og unge.

 

Del

Les flere saker om se og gjøre

Opplev magisk julestemning i Sandvika

Oppdag «Enda Enklere Liv» pop-up i kommunegården

Opplev Susanna Wallumrød Live

Fakkeltog og julegrantenning lørdag 30. november

Danby Choi åpnet Portrettmalerne i Bærum kunstforening

Høstens store jazzhøydepunkt er i gang