11. januar åpnet Bærum Kunstforening en unik utstilling med Kåre Kivijärvis fotokunst. Kivijärvi, som ble født i 1938 i Hammerfest og døde i 1991, anses for å være Norges første kunstfotograf. Hans arbeid har hatt en betydelig innflytelse på norsk kunsthistorie, og han var en viktig skikkelse i utviklingen av fotokunst i landet.
Kivijärvi, med kvensk bakgrunn og dype røtter i nordnorsk kultur, oppnådde en milepæl i 1971, da han ble den første fotografen som ble antatt på Høstutstillingen med serien «Vandringer I, II og III». Hans stil, definert som «estetisk nyrealisme», kombinerte en humanistisk tilnærming med visuelle uttrykk som på en kompleks måte pekte utover motivene. Gjennom sin kunst arbeidet han for å få fotografiet anerkjent som en fullverdig kunstform.
Med motiv fra menneskelige liv og hverdagslige scener, skapte Kivijärvi sterke visualiseringer av kultur og natur. Hans erfaring som fotoreporter brakte ham til ulike deler av verden, hvor han dokumenterte alt fra norske bylandskap til julefeiringer i Spania. Kanskje mest bemerkelsesverdig var hans evne til å fange «sannhetens øyeblikk», inspirert av den franske fotojournalisten Henri Cartier-Bresson.
Utstillingen belyser Kivijärvis betydning som fotograf og kunstner, og gir publikum en mulighet til å utforske hans monumentale verker og hans bidrag til norsk fotokunst. Utstillingen står til 2. februar.