Følg disse rådene hvis du skal mate fuglene i Sandvika

Sandvika har et rikt fugleliv med svaner på sjøen, gjess på Kadettangen, ender i Engervannet og duer i sentrum. Mange ønsker å gi fuglene i byen vår ekstra oppmerksomhet i den kalde vintertiden. Det er fint å gi fugler mat om vinteren, men mating kan også ha negative konsekvenser for fuglene og miljøet. Vi anbefaler derfor fem tips for mating av fuglene i byen vår. 

🐦 Ikke mat svaner på isen
Mating kan gjøre at svaner og andre fugler som er avhengig av åpent vann «lures» til å bli værende for lenge der det er is, i stedet for at de flyr videre til åpent vann ved en sjø eller elvemunning. Når sjøen fryser til vil svanene, og andre fugler, flytte seg og finne mat andre steder.

🐦  Gi fuglene noe annet enn brød
Brød er «junk food» som kan gi feilernæring. Gi heller havregryn, solsikkefrø uten skall eller andre frø/korn. Salat og grønnsaker i små biter er også et godt alternativ. Det går også an å kjøpe villfuglblanding, frø eller jordnøtter hos Plantasjen, Europris, noen matbutikker m.f. Skal du gi brød, så gi grovbrød – IKKE loff, boller eller kaker, selv om det kanskje er ment godt! 😂

🐦  Ikke gi så mye mat at det blir liggende igjen
Ikke gi mer mat enn fuglene klarer å spise opp mens du står der. Blir maten liggende, kan det bidra til forsøpling og flere rotter i området. Rotter vil vi ikke ha i byen vår.

🐦  Mat andre steder enn der «alle» mater
Mye mating fører ofte til mange fugler på et lite område. Dette er uhygienisk og skaper fare for spredning av sykdommer blant fuglene. Noen steder i Sandvika er det også satt opp «mating forbudt»-skilt, og vi ber deg respektere disse.

🐦  Fjern det grønne plastnettet
Kjøper du meiseboller eller «nøtteposer» bør du fjerne det grønne plastnettet. Plasttrådene er skarpe, fuglene kan skade seg og bli hengende fast i nettet.

Kilde: Bymiljøetaten i Oslo kommune, Budstikka.

Del

Les flere saker om se og gjøre

Nyt Sandvika i sommer

Bli med på Sankthansfeiring

Cake by the Ocean i Bærum Kunstforening

Nabovarsel – vi gjentar suksessen fra i fjor

Bli med på Kalvøya Akvatlon til helgen.

Hageglede i idylliske Løkkehaven 25. mai