Sandvika vel 125 år i 2021!

2021 markerer året for 125- års jubileet for Sandvika Vel. Men kjenner du til hele historen om foreningen? 

Foreningen “Selskabet for Sandvikens Vel”, som det het den gang, ble stiftet 29. juni 1896 av Sandvikas store industrigründer, Caspar Donato Brambani (1834 – 1906).

Brambani var forretningsmann og industrigründer, og hans mange virksomheter i Sandvika i perioden 1870-1906 bidro mye til tettstedsdannelsen og industrien i Sandvika. Han etablerte en rekke kalkfabrikker, teglverk og andre industrivirksomheter som bl.a. Sandviken Kalkfabrik (1871), Kampebråten Kalkfabrik på Jong (1874), Sandvikens Blikvarefabrik (1888), Bjørnegård Teglverk, Sandvikens Takstenfabrik og en kjemisk fabrikk. Dette skapte arbeidsplasser og liv i Sandvika – som på det tidspunktet bare var et lite havnested.

I 1870 kjøpte han et lite hvitt sommerhus i Sandvika med hage ned mot Sandvikselven. Det var på denne eiendommen at han bygde sin første kalkfabrikk. Idag kjenner vi denne eiendommen som Brambanigården. Den eldste delen mot Kinoveien er tegnet av arkitekt Johan Meyer og sto ferdig i 1937 og huset en av en av landets første yrkesskoler. I tillegg til undervisningsrom og verksteder var det også folkebad i kjelleren. En liten ´fun fact´; det er slik restaurantkonseptet Sandvika Folkebad, som ligger der i dag, fikk sitt navn.

Brambanis lokale engasjement viser seg både i grunnleggelsen av «Selskabet til Sandvikens Vel» i 1896, og bidro også til at Sandvika fikk elektrisk gatebelysning. I 1896 ble han tildelt Wasaordenen.

I dag er foreningen Sandvika Vel en viktig samarbeidspartner med oss i Sandvika By. I tillegg til å være en hørings- og samarbeidsorgan overfor kommunen og andre instanser, utgir de bl.a. Ditt Vel som er en informasjonsavis for beboere og næringsdrivende i Sandvika. Avisen utgis 4 ganger i året. Vellet er et respektert talerør utad for befolkningen i Sandvika.

125- års jubileet skal markeres og feires, og det planlegges blant annet en jubileumsavis, teaterforestilling og fotoutstilling for anledningen.

Vi gratulerer! 🥳

Grunnleggeren av Sandvika Vel, Caspar Donato Brambani, ble i 2017 hedret med en statue på Rådhustorget i Sandvika.

Bilde øverst: Fra matfestivalen på Kadettangen, fotografert av Sandvika Vel. 

Del

Les flere saker om byutvikling

Kraftsenter innen musikk og kreativ næring åpnet

Om under et år flytter de første beboerne inn

Starter bygging av nye leiligheter i Sandvika

Bli kjent med Per Christian, ny leder i Asplan Viak

Sandvika sentrum vokser

13 år gammel iskremgründer til Sandvika