Magdalena har Sandvikas flotteste utsikt fra kontorplassen

Byggeprosessen med Helgerudkvartalet går nå over i en ny fase. Arbeidet med å reise de nye byggene er snart i gang. 64 meter over bakken sitter Magdalena Moczkowska og kjører kranen som tar de tyngste løftene. Selve kranen er 76 meter fra bunnen av byggegropen og fundamentet den står på er dimensjonert for å tåle over 100 tonn. Magdalenas kran kan løfte 16 tonn på midten, ytterst kan den løfte 8,6 tonn. Magdalena får senere følge av to kraner til. Den høyeste vil stå i midten av byggeplassen, i forlengelsen av Kinoveien, og blir ca 91 m høy. Den siste kranen monteres ved Otto Sverdrups plass og blir ca 80 m høy.Magdalena er født i Gdansk i Polen og kom til Norge i 2012. Hun tok kranførersertifikat i 2014 og har siden 2015 jobbet fra luftige kontorer i toppen av en kran. De første årene bodde og jobbet hun i Bergen bl.a. på den gangen verdens høyeste trehus «Treet». I 2018 flyttet hun til Oslo og begynte hos Skanska i mai 2022. Den høyeste kranen hun har ført er 90 meter.

Det er luftig i denne høyden og Magdalena bruker ca. 8 minutter på å gå opp til førerplassen. Nå skal det monteres en heis slik at det blir enklere å komme opp og ned. – Det er et poeng at jeg ikke har for høy puls når jeg svinger kranen. Det er et stort ansvar å være kranfører. Jobben krever tålmodighet, det er voldsomme krefter i sving og det er viktig med lav puls og full konsentrasjon, forteller hun.

– Det beste med jobben er selvfølgelig utsikten. Det er helt spesielt å se byen våkne under meg og kombinasjonen av natur og by er fasinerende. Og spesielt om vinteren er det spektakulært. Kolleger som jobber på bakken kan faktisk være litt sjalu på arbeidsplassen min.
Det er et veldig godt miljø i Skanska, god stemning på arbeidsplassen og jeg har aldri opplevd problemer med å være jente i et mannsdominert miljø. Samboeren min er også kranfører i Skanska, avslutter Magdalena som oppfordrer flere jenter til å prøve seg.

Foto: Magdalena Moczkowska, Skanska
Del

Les flere saker om byutvikling

Kraftsenter innen musikk og kreativ næring åpnet

Om under et år flytter de første beboerne inn

Starter bygging av nye leiligheter i Sandvika

Bli kjent med Per Christian, ny leder i Asplan Viak

Sandvika sentrum vokser

13 år gammel iskremgründer til Sandvika