Helgerudkvartalet til værs

Byggene i Helgerudkvartalet reiser seg og i skrivende stund kan vi se reisverket for flere etasjer. Det pågår nå mange typer arbeid samtidig, fordelt på ulike deler av bygget. Det mest synlige er montering av prefabrikkert bærekonstruksjoner. Der er prosjektet nesten ferdig med næringslokalene nærmest Rådhuset. Neste del blir boligbygg D mot tinghuset og næringslokalene nærmest jernbanen.

Samtidig pågår det betongarbeider i kjelleren, og innvendige arbeider oppover i bygget. Dette omfatter bygging av vegger, montering av rør, ventilasjon og elektro, brannsikring, osv.

Tre høydemeter pr. uke
For tiden produseres én etasje på de store næringslokalene på omtrent to uker. Boligetasjene er mindre i størrelse, og de vil bygges på ca. en uke. Med andre ord vokser bygget over tre høydemeter i løpet av en uke.

Mange arbeidere
For tiden er det omtrent 130 personer inne på byggeplassen daglig. I tillegg er det rådgivende ingeniører og andre som er involvert og bidrar på prosjektet. Mellom fem og ti lastebiler kjører inn og ut på plassen hver dag.

Store dimensjoner
Betongelementene som monteres veier vanligvis 2-15 tonn. Små hulldekker (etasjeskillere) er lettest, mens de store søylene og bjelker i betong er tyngst med vekt på nesten 20 tonn. Disse må løftes på plass med to kraner samtidig. De fleste betongelementene som dekker og søyler kommer fra fabrikk i Moss, mens veggene stort sett lages på fabrikk i Fredrikstad.

Kjellergulvet og veggene i tre kjelleretasjer er i støpt betong. Med en grunnflate på ca 6100 m2 og ca 8 m høye vegger, kunne vi fylt kjelleren med nesten 50 millioner liter vann. Det tilsvarer 20 olympiske svømmebasseng – eller dekker vannbehovet til alle bæringer i nesten 3 døgn.
helgerudkvartalet.no kan du følge byggeprosessen og byggekamera.

Del

Les flere saker om byutvikling

Kraftsenter innen musikk og kreativ næring åpnet

Om under et år flytter de første beboerne inn

Starter bygging av nye leiligheter i Sandvika

Bli kjent med Per Christian, ny leder i Asplan Viak

Sandvika sentrum vokser

13 år gammel iskremgründer til Sandvika