«Last Christmas» på Musikkflekken

Om et års tid gjenoppstår Musikkflekken i ny drakt som Sandvika Folkebad – et konsept som satser på servering og underholdning til en bred målgruppe. Men før det skal julen rockes inn for siste gang på den tradisjonelle klubbscenen. Vi har spurt arrangørene av «Julerock» gjennom 19 suksessfylte år, Marianne Roland og Audun Molde, om det er vemodig – og om det fortsatt er muligheter for å sikre seg billetter?

 

Kommer dere til å felle en tåre når siste låt er spilt?

– Tror kanskje at vi heller skal ta en ekstra skål med bandet, takke de frivillige som hjelper til, rigge ned og hvile ut, og glede oss til å feire jul. Og vi kommer til å tenke i takknemlighet på at vi har fått gjøre dette år etter år, og på publikum som har laget denne festen sammen med oss. For mange er det nok trist at Musikkflekken blir borte, men ting forandrer seg, livet går jo videre. Andre gode musikksteder som Garage i Bergen og Mono i Oslo stenger også denne høsten. Så kommer det noe nytt. Som det heter i «Deilig er jorden»; «tider skal komme, tider skal henrulle»?

 

Hva husker dere best fra de siste 19 årene med Julerock?

Her må Audun tenke seg om. – Det er så utrolig mye. Kanskje mest det spesielle fellesskapet og stemningen før vi går på scenen. Vi i julerockbandet samles bare denne ene gangen i året, og det er veldig hyggelig for oss å møtes og gjøre dette, vi har en lang historie sammen. Det blir faktisk en viktig del av vår egen førjulstid. Det skal sies at det har vært et par runder med motgang og problemer da vi har vurdert om vi vil fortsette, ikke oss imellom men med andre ting som har skjedd som har vært utfordrende. Og så har ting heldigvis løst seg; og vi har fortsatt med like stor glede. Det er jeg ganske stolt av at vi har greid!

Marianne legger til: – For meg er det verdifullt å jobbe med alle de frivillige. Det å være sammen med teamet er noe av det gøyeste med dette. Det er så mange fine og helt ulike folk som er med, i alle aldre. Tidligere hadde vi også bardriften selv, og vi hadde hele ansvaret for vaktholdet selv. Øl-bilen kom direkte fra bryggeriet og lastet inn ølfat, vi måtte sette oss inn i skjenkeløyver, tappekraner, generelt bar- og utelivsarbeid, som var nytt for mange av oss. Og veldig gøy å holde på med!

De siste årene har driften på Flekken blir mye mer profesjonell, med bar og proffe vakter. Arrangørene har likevel behov for 4-5 frivillige på hver konsert. – Det er rundt 50 personer som har jobbet med oss gjennom årene, noen har vært med i alle år. Mange unge har kommet til de seinere årene. Men jeg vil bare si at vi har behov for flere frivillige, så det er bare å ta kontakt med meg om flere vil være med i gjengen denne siste gangen, oppfordrer Marianne.

 

Hvorfor tror dere Julerock i Sandvika har blitt en så stor suksess?

– Vi spiller julehitene som ikke alle andre spiller på konserter, og vi gjør det bra, forteller Audun. – Nå har det jo blitt et enormt stort tilbud av konserter før jul, mye mer enn da vi startet. Men fortsatt skiller konseptet vårt seg ut fra det meste – folkekjære julehits i versjoner som er nøye håndplukket, og uten overdoser av søt marsipan. Kjøpesentrene har prøvd å spille i hjel noen av låtene våre, men vi tar dem tilbake og gir dem nytt liv! Det er nok en kjemi mellom bandet, publikum og stedet som er spesiell, det har truffet en nerve. Og folk er jo glade i tradisjoner før jul, mange julerock-fans har vært der i alle år.

Marianne tilføyer: – Hvert år har Julerocken samlet inn penger til Sabona, bistandsprosjektet som vår venn Ynghild Solholm startet i Zimbabwe. Hvert år leser vi opp fra scenen hva pengene fra i fjor ble brukt til, og hva pengene som samles inn på årets konserter skal gå til. Å samle inn til Sabona gir en ekstra dimensjon, det gir Julerock en mening og innhold utover at publikum skal kose seg i tre timer med konsert. Dette kjenner både bandet, de frivillige og publikum på alvoret av, og vi har blitt godt kjent med lokale forhold i Zimbabwe gjennom dette også. Ynghild Solholm estimerte i fjor at Julerocken til sammen har samlet inn rundt 700 000 til Sabona gjennom disse årene. Hvert år gir publikum rundt 50 000 kroner.

 

Er det fortsatt mulig å sikre seg billetter for de som vil rocke julen inn på «Flekken» for siste gang?

Ja! Det er fortsatt ledige billetter, så gå inn på Ticketmaster og kjøp i god tid. Det er blitt en slags juletradisjon at dette blir utsolgt. Så får vi se om dette blir «Last Christmas», eller om vi kommer «Home for Christmas» ett eller annet sted neste år … Det vil tiden vise, men først skal denne jula rockes inn. Dette blir fetere enn juleribba!

(Audun Molde er initiativtaker og musikalsk leder i bandet, mens Marianne Roland er produsent. Foto (c) Amanda Roland)