En fargerik ´Concrete Jungle´ i Sandvika

Den britiske kunstneren Xenz har malt en fargerik ´Concrete Jungle´ i Sandvika!

“Grafitti for meg er som en fugl eller en blomst fra et fjernt sted du vanligvis ikke ser. Jeg har alltid elsket ironien i at jeg kan bruke en sprayboks til å skape like lett som å skade, men jeg foretrekker å lage vakre malerier. Det handler ikke alltid om ødeleggelse. Det er nå i hvert fall min innstilling til det.” – Xenz

Over sommeren 2020 ble åtte av søylene under jernbanen ved Løkketangen i Sandvika dekorert av den internasjonale street-art kunstneren Xenz.

Til tross for søylenes formidable størrelse, overskygges de av jernbanebroen i Sandvika, og denne kontrasten er vakkert fanget av fotograf Nima Taheri i en serie bilder.

“Vi forsto tidlig at det å male søylene fra topp til bunn ville få dem til å fremstå som usammenhengende mot det enorme bakteppet av av rå betong. Dette rommet trengte noe mer subtilt, noe som kunne forsterke denne overveldende arkitekturen fremfor å kamuflere den. Xenz’ trompe-l’œil teknikk og Nima Taheris slående fotografier, leverte virkelig.”  – James Finucane, Street Art Oslo.

Med en total flate på 200m2, angrep Xenz søylene med de samme grafitti-teknikker han lærte som 14-åring i Hull i Nord-England.

125 år etter Claude Monets berømte besøk til Sandvika i 1895, ga prosjektet Xenz også muligheten til å trekke noen uventede sammenligninger mellom den Impresjonistiske bevegelsen, og graffitiens:

“Det at maling begynte å komme i tuber, ga impresjonistene muligheten til å male en plein air for første gang. På samme måte, da maling begynte å komme  i spraybokser, åpnet det opp for en helt ny måte å male i gatene. Jeg vokste opp med å male i forlatte lagerbygninger i Hull, men det handlet ikke så mye om å kopiere graffiti-stilen fra New York som vi så i blader og på TV. For meg handlet det om å ta i bruk graffitiens verktøy og teknikker, som var tilgjengelig for enhver, for å gjøre omgivelsene våre vakrere.” – Xenz

Kunstverket fikk sin formelle åpning av Berit Inger Øen, Kultursjef i Bærum, som en del av et arrangement holdt av Street Art Oslo og Sandvika By.

“Dette verket setter farge på byen. Jeg har lenge vært spent på dette prosjektet og er svært fornøyd med resultatet. Sandvika har med tiden fått mange kjente gatekunstverk og jeg håper Xenz’ verk vil være med å sette preg på byen i mange år fremover. Jeg vil også få rette en takk til Arne Eriksen som sørget for finansieringen av dette prosjektet.”  – Davina Seljelid Arnesen, Sandvika By

Arbeidet ble gitt i oppdrag av Sandvika By i samarbeid med Bærum kommune, produsert av Street Art Oslo, og tok fem dager å fullføre.

Andre artikler skrevet om kunstverket:
https://www.budstikka.no/kunst/dette-stedet-trenger-litt-kjaerlighet/593595!/
https://www.klartale.no/kultur/sprayet-fram-jungel-pa-fem-dager-1.1761980
https://www.budstikka.no/kunst/gatekunsten-er-overraskende-og-gir-glede/594618!/
https://streetartnews.net/2020/10/concrete-jungle-by-xenz-in-sandvika-norway.html
https://www.graffitistreet.com/xenz-creates-a-concrete-jungle-in-sandvika-norway/
https://inspiringcity.com/2020/10/02/street-artist-xenz-creates-concrete-jungle-in-oslo/Fotos: Nima Taheri