Slik skal Sandvika markere Claude Monet-jubileet i 2020

I 2020 er det 125 år siden den verdenskjente, franske maleren Claude Monet (1840-1926) besøkte Bærum og Sandvika.

Opptatt av sneen, lyset og vannet som han var, ble han svært inspirert av Bærum. Det sies at Monet malte hele 28 bilder under sitt norgesopphold, hvorav. Motivene fra Bærum viser 13 forskjellige varianter av Kolsås-toppen, ett motiv fra Bjørnegård og fire motiver fra Løkke bro og postkontoret (i dag Fokus restaurant) med Løkkeåsen i bakgrunnen. I artikkelen «Kunstnerliv på Bjørnegård 1894-95» av Ingeborg Flood, publisert i Asker og Bærum Historielag, skrift nr. 6 (1962), er det gjengitt et brev som viser at Monet kom med toget til Sandvika 15. februar 1895, ble hentet med hest og slede på stasjonen, og brakt til Bjørnegård. Her ble han mottatt av den danske forfatteren Herman Bang og pensjonateier Jenny Bjørnson. I boken Monet i Norge (1995) av Karin Hellandsjø, kommer det frem av korrespondanse mellom Monet og hans kone, at kunstneren forlot Bjørnegård 26. mars 1895.
Besøket av Claude Monet skal markeres i Bærum, i hovedsak Sandvika, i februar/mars 2020 – i vinterperioden Claude Monet oppholdt seg i Bærum. Over hele byen vil det skje ulike aktiviteter til ære for jubileet. Utover resten av året vil også jubileet markeres med forskjellige aktiviteter.

PROGRAM I FORBINDELSE MED 125- ÅRS JUBILEET:

UTSTILLING PÅ HENIE ONSTAD KUNSTSENTER
3. januar– 23. august 2020
Henie Onstad Kunstsenters (HOK) mini-utstilling «Claude Monet og Bærum 125 års jubileum», som vises i et tilstøtende rom til deres hovedutstilling med Picasso i Sal Haaken i perioden 3. januar– 23. august 2020. HOK samarbeider med Sparebankstiftelsen DNB, som deponerer motivet Mont Kolsaas, effet du soir, 1895, i kunstsenteret mens det venter på å bli deponert i det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i 2021. Dokumentarfilmen «Jeg vil det umulige” – om Monet i Norge, vises daglig.
Adresse: Sonja Henies vei 31, Høvikodden

TIL BORDS MED MONET
Tirsdag 4. februar – søndag 29. mars på Fokus restaurant Fokus restaurant holder til i det gamle postkontoret som er foreviget på Monets fire motiver fra Sandvika med Løkke bro og Løkkeåsen i bakgrunnen.
Åpningstider: Tirsdag til lørdag kl. 15-22, søndag kl. 15-21
Adresse: Løkketangen 1, Sandvika

MONET-INSPIRERT GRAFITTIKUNSTVERK
F.o.m lørdag 15. februar – permanent, undergangen ved Elias Smiths vei bro
Det Sandvikabaserte kunstnerkollektivet DUER, har fått frie tøyler når de skal pryde betongveggen under Elias Smiths vei broen (på samme side som Fokus Restaurant) med et egenprodusert Monet-inspirert grafittiverk. Grunnet vinter og kulde males motivet på plater inne i studio og platene monteres på betongveggen til åpningen 15. februar. Til våren i mai eller juni, tas platene ned og motivet overføres direkte på betongveggen som et permanent kunstverk.

«KUNSTNERENS ATELIER 1895» I SANDVIKA MUSEUM
Åpent hver lørdag til og med 28. mars. Kl. 12-15 eller etter avtale.
Monet-inspirerte bilder av kunstfagelevene ved Valler vgs. og en gjengivelse av kunstnerens berømte vannliljebilder, utført i hekling.

UTSTILLING I FRIVILLIGSENTRALEN
15. februar til 26. mars mandag til torsdag kl. 9-15 og fredager kl. 10-13.
Utstilling med Monet-inspirerte arbeider av malergruppen Strek & Farge fra Villa Walle.

SØNDAGSÅPENT HUS
Søndag 16. februar til 22. mars kl. 12-17 på Bjørnegård
Det vil bli vist reproduksjoner av noen av Monets motiver fra Bjørnegård, Sandvika og Kolsås-toppen i salongene i 2. etasje. Malergruppen på Bjørnegård stiller ut Monet-inspirerte malerier i 1. etasje. Salg av kaffe og kaker fra Café Binna.
Adresse: Slependveien 1, Sandvika

KURS I AKVARELLMALING
Søndag 23. februar og 8. mars kl. 11.30-14.30 på Bjørnegård Kurs for voksne med friluftkunstneren Nima Mashouri. Monet- inspirert tema. Kursavgift inkl. materialer kr. 300. Mer informasjon på Facebook/International Crafts of Norway.
Påmelding: inter.crafts.norway@gmail.com
Adresse: Slependveien 1, Sandvika

KINO: «WATER LILIES BY MONET» PÅ ODEON KINO
Onsdag 26, torsdag 27. februar og torsdag 19. mars kl. 18.30 på ODEON kino
ODEON kino viser dokumentarfilmen «Water Lilies by Monet». Billetter bestilles hos ODEON.
Adresse: Claude Monets alle 25, Sandvika

FOREDRAG: MONET I SANDVIKA
Torsdag 27. februar kl. 12 i Sandvika bibliotek
Foredrag av kunsthistoriker, forleser og fagbokforfatter Anne Vira Figenschou.
Adresse: Malmskriverveien 18, Sandvika

BARNEFILMVISNING: ”LINNEA I MALERENS HAGE”
Lørdag 29. februar fra kl. 11-14 i Sandvika bibliotek
En barnefilm om Linneas møte med Claude Monets kunst og liv i Paris og Giverny. Regissert av Lena Andersson og Kristina Björk. Varighet: 30 min.
Adresse: Malmskriverveien 18, Sandvika

SAMTALE OM MONET 
Tirsdag 3 og 10. mars kl. 18-19.30 i Frivillighetssentralen Samtalen gjennomføres på norsk 3. mars og på fransk 10. mars. Enkel servering på samtalene.
Adresse: Elias Smiths vei 7, Sandvika

FOREDRAG PÅ HENIE ONSTAD: MONET OG NORGE
Torsdag 12. mars kl. 18 på Henie Onstad Kunstsenter
Foredrag av mag.art. Karin Hellandsjø, tidligere direktør på Henie Onstad Kunstsenter. Mulighet til å se utstillingen i forkant eller etterkant av foredraget. Inngang inkludert i museumsbillett. Adresse: Sonja Henies vei 31, 1311 Høvikodden

MONET-INSPIRERT OPPGRADERING AV LØKKEHAVEN
Vår / sommer 2020
Natur & Idrett- avdelingen i Bærum Kommune planlegger en oppgradering av Løkkehaven med nytt Monet-skilt, ny belysning, stauder – og også forhåpentligvis vannliljer i Sandvikselven. Vannliljene er karakteristisk for Claude Monet og kan sees igjen i mange av hans motiver fra Norge.

 

Étt av Monets kunstverk fra Sandvika. Her ser du Løkkebro med Løkkeåsen i bakgrunnen. Foto øverst: Robert Johansson / @rob_joh.

Animasjon av Heidi Quirina Bach Dal sin animasjon til 125 års jubileum for Claude Monet i Sandvika 1895-2020 med musikk av Edvard Grieg.