Han mener Sandvika kan bli like hot som London og Berlin, er utdannet agronom, tobarnsfar, driver Musikkflekken og Prammen og ett av Norges mest fremgangsrike plateselskap. I Sandvika. Det er på tide å bli bedre kjent med Martin Schilde hos Toothfairy.
Hvordan har året vært så langt?
– Året så langt har vært ganske spennende, det skjer mye rundt oss nå, så det gjelder å holde fokus samtidig som jeg prøver å være en god pappa. Man lærer utrolig mye med to små som gir så mye kjærlighet og glede – og det smitter inn i arbeidslivet som tidvis har vært veldig krevende i 2018.
Hva er det mest spennende prosjektet du jobber med akkurat nå?
– Det må være etableringene av Sandvika Folkebad. Sandvika Folkebad skal bli fellesbetegnelsen for de nye stedene vi bygger langs elva (red. adm.: der Musikkflekken og Prammen holder til i dag.). Et folkebad var i gamle dager et sted folk samlet seg for å ha det hyggelig, et naturlig samlingspunkt for å vise seg frem, bli kjent med nye mennesker, gjøre noe sammen, treffe en date, eller bare få et avbrekk i hverdagen. Derav navnet – i tillegg til at det lå et folkebad i Brambanigården tidligere. Stedet blir nesten 1400 m2, i tillegg til ny brygge og uteservering. Dette er drøm vi har jobbet mot lenge og endelig får vi muligheten til å realisere. Stedet kommer til å forsterke Sandvika som destinasjon og, ikke minst, skape mange nye, uforglemmelige opplevelser for byens befolkning og besøkende. For oss har alltid innholdet vært det viktigste, om det er musikk, bilde, opplevelser eller uteliv og vi jobber hele tiden med å utvikle oss og skape nye opplevelser, og nettopp dét vil stå i fokus hos Sandvika Folkebad.
Stolteste øyeblikk?
– Det må være barna, det er øyeblikk man ikke kan beskrive, og jeg er fortsatt så stolt at jeg holder på å sprekke. Utover det er jeg stort sett veldig stolt over teamet jeg jobber med både i Toothfairy- labelet, Prammen og Musikkflekken og at de trives der de er.
Mest hårete mål?
– Jeg har jo alltid ment at man kan skape hva som helst fra hvor som helst, så da må det vel være å fortsette å bygge mot at Sandvika som kreativ by kan være like hot som London, Berlin og New York så lenge innholdet er riktig, og hårete nok mener jeg vi har det i Toothfairy.
Hva irriterer deg?
– Egentlig er jeg en veldig positiv kar, men det hender jeg lar meg irritere over at man ikke satser mer på hvem, og hva man er. Norge er et lite land, Sandvika enda mindre, og for å være unike må man forsterke sin egen identitet med det innholdet man har. Skal man hele tiden lete andre steder skaper man ingen lojalitet og spennende opplevelser for andre. De mest vellykkede byene bygger opp under de unike opplevelsene og innholdet man har. Det skaper lokalt engasjement. Kurt Cobain sa det ganske bra, «trying to be someone else is a waste of who you are» – det gjelder ikke bare folk, men også steder.
– Egentlig er jeg en veldig positiv kar, men det hender jeg lar meg irritere over at man ikke satser mer på hvem, og hva man er. Norge er et lite land, Sandvika enda mindre, og for å være unike må man forsterke sin egen identitet med det innholdet man har. – Martin Schilde, Toothfairy
Hva skal til for at Sandvika blir Norges nye musikkhovedstad?
– Blir? Hehe, neida, men jeg synes vi må bli flinkere til å samarbeide. Det gjelder her i i Sandvika, men også i Bærum generelt. Jeg møter hele tiden folk som skal endre alt mulig, men jeg er mer tilhenger av å ta tak i de gode ressursene som er og utvikle de videre. Det tror jeg er nøkkelen til vekst. Jeg tror ikke folk er klar over hvilke ressurser vi har her. Alle snakker om hva vi skal få inn til Sandvika, selskaper man drømmer om, men ingen ser hva som er her allerede. Vi reiser verden rundt for å oppleve autentiske opplevelser, lokal stolthet, kortreist mat, unike opplevelser, også kommer vi hjem og skal importere alt mulig, også musikk, uten å se hva vi har utenfor døren vår. Jeg synes man skal hedre initiativ og tørre å satse på gode resultater. Vi har klart å etablere et musikkmiljø som er veldig solid, men det er hele tiden en risiko for at man ønsker å etablere seg andre steder. Jeg liker å dra sammenligningen til idretten; man må satse på talentene, tilrettelegge og lage et grunnlag for utvikling, – og samtidig ta vare på toppene for det skaper rekruttering. Man må rett og slett tørre å se på kultur som næring.
Du er vel kanskje kjent som en som «skyter fra hofta», fortell noe folk ikke vet om deg.
– Hehe, jeg er kanskje kjent for det, ja. Vel, en ting ikke mange vet er at jeg faktisk er utdannet Agronom.
I fjor ble du stemt frem av publikum til å være årets julenisse på julegrantenningen i Sandvika. En oppgave du tok på alvor. Vi har fått meldinger fra publikum som ønsker deg som nisse i år også. Hva hadde du sagt til det?
– Det å være nisse i under julegrantenningen i Sandvika var en stor ære. Det er tross alt Julenissen vi snakker om her! Og jeg ble faktisk overrasket over hvilken «standing» nissen har blant de unge, så det var fint å få føle på det å være «stjerne» for en kveld. Skulle jeg blitt spurt igjen hadde jeg helt klart sagt ja.
