Bli bedre kjent med: Jan Derek Sørensen i BSK

Jan Derek Sørensen har levd og åndet for fotballen hele livet. Nå er den tidligere landslagsstjernen og fotballproffen hovedtrener for A-laget i Bærum Sportsklubb og tilbringer «ørten» timer i Sandvika hver eneste uke. Vi har tatt en prat med Jan Derek. 

Med 21 A-landskamper bak deg, hvordan endte du opp som trener for Bærum?
– Selv om jeg elsker å spille fotball må man på ett eller annet tidspunkt innse at kroppen ikke lenger er den samme som da man var yngre. Så etter at jeg la opp som spiller på toppnivå i 2009 i en alder av 38, har jeg hatt fokus på spillerutvikling av barn og unge. Jeg begynte som trener for G01 i 2015 og trente dem i tre år, før jeg ble tilbudt stillingen som hovedtrener for A-laget i november 2018.

Hvordan trives du i BSK?
– Jeg trives veldig godt. Jobben er variert og selv om trenerrollen er annerledes enn det jeg er vandt med er det en utfordring jeg trives med. Gutta er fine – også jobber jeg med noe jeg brenner for; utvikling. Så selv om klubbhuset vårt på Kadettangen er slitent, er det utrolig mye sjel og historie i veggene. Det liker jeg. Her har vi stort sett alt vi trenger og vi trives veldig, veldig godt. Du kommer ikke hit for å sole deg i glansen av flunkende nytt treningsanlegg, men fordi du har lyst til å bli bedre fotballspiller. Dét er faktisk en viktig innfallsvinkel for meg.

Jasså, helt sant?
– Helt sant. Her har vi stort sett alt, det eneste vi kanskje kan klage på er at vi har litt dårlig plass, men det er bare fordi vi har så mange spillere – så vi kan vel ikke riktig klage på det heller. Hehe.

Hva er ambisjonene dine for A-laget da?
Å gjøre laget bedre.

Hvordan skal du få til det?
Det viktigste for meg er å se utvikling hos gutta, det gjør jeg på treningen. Vi trener 4-5 ganger i uka + kamper. Har du vært i klubben over lengre tid uten at jeg ser noe utvikling så er det rett og slett ikke godt nok.

Hvordan tror du spillerne dine vil beskrive deg?
– Jeg tror de vil beskrive meg som perfeksjonist. Eller, kanskje ikke akkurat perfeksjonist, men at jeg bestandig «plukker» på dem.

Hva er din dårligste egenskap?
– Hvilken av dem? Hehe. Neida, men som trener velger jeg å være strategisk å ikke svare – i tilfelle ingen har oppdaget dem enda! Da kan de ikke brukt mot meg ved en senere anledning.

Ditt beste tips til en aspirerende proffspiller?
– Først og fremst må du like å trene. Hvis ikke du liker treningshverdagen vil du aldri bli proff. Pluss et brennende ønske om å hele tiden bli bedre. Har du de to tingene er du godt på vei. Jeg liker ordtaket «skynde seg langsomt». Hvis du prøver å skynde deg å bli god for fort hopper du over steg og da lærer du ikke. Da hopper du over utvikling. Det tar tid å bli bedre. Og ja – til slutt, penger må ikke stå øverst å lista. Hvis du ønsker å bli proff fordi du ønsker å tjene masse og bli rik finnes det lettere veier enn å bli fotballproff.

«Selv om klubbhuset vårt på Kadettangen er slitent, er det utrolig mye sjel og historie i veggene. Det liker jeg.» – Jan Derek Sørensen, hovedtrener for BSK

Når du ikke er på banen, hva liker du å gjøre da? 
– Alt som har med fart å gjøre! Jeg er veldig glad i alpint.

La oss mimre litt fra stjernetiden – hvilket mål husker du best?
– Det må være frisparket mellom Dortmund og Rosenborg i ´99. Det er veldig mange som husker det målet. Jeg spilte for Rosenborg og scorte. Ett år senere ble jeg tilbudt kontrakt med Dortmund. Det er litt morsomt å tenke på nå.

Hvordan var det å spille for Dortmund?
– Det var tøft. Bra, men tøft. Jeg klarte kanskje ikke å glede meg over det da jeg var de nede. Jeg var der jo i litt over to år, men det er kanskje nå, flere år senere, at jeg faktisk klarer å sette ordentlig pris på den perioden der. Det var rett og slett beintøft.

… Og hvordan var det? Var det et kultursjokk?
– Vel, la meg si det sånn; Eneste likheten på BSK og Dortmund er at begge lagene er gule og svarte. Tysk proffotball er veldig stort, og ikke minst, proft til fingespissende. De er rett og slett på et helt annet nivå enn vi er her i Norge.

Og helt til slutt, siden vi tross alt er Sandvika-patrioter; Hva liker du best med Sandvika?
– Med Kadettangen og den nye elvepromenaden har sentrum virkelig fått et SKIKKELIG løft – og løftet er enda ikke ferdig!