Bli bedre kjent med: Tor-Erik i Securitas

Sammen, gjerne gutt og jente, patruljerer de Sandvikas gater i lysende vester og mørke capser. Tor-Erik og resten av Securitas- teamet er «høflige, men bestemte» når de avverger konflikter og ivaretar sikkerheten til Sandvikas besøkende.

Aller først, hvordan går det?
– Jo takk, det går bra. Alltid mye å gjøre både på jobb fronten og på privaten. Så det blir jo aldri en stille dag, men det vet vel alle småbarnsforeldre.

Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg trodde jeg skulle bli kokk, men så tok livet en liten vending og så endte jeg opp i forsvaret hvor jeg begynte å jobbe med sikkerhet. Og min far har jobbet en lag karriere i Securitas som sikkerhetsleder i offshore bransjen så da jeg ble sivil så var det naturlig å følge i hans fotspor.

Hva slags bakgrunn har du?
– Jeg har jobbet i Securitas i over 14 år, og som sagt bakgrunn fra forsvaret. I tillegg har jeg fagbrev i Sikkerhetsfaget, og en intern 3-årig studie i Securitas med Sikkerhetsledelse.

Hvordan ser en «vanlig» arbeidsdag ut for deg?
– Nå har vi aldri like dager, for vi har så mange forskjellig oppdrag som melder seg i løpet av dagen. Variasjonen er stor og det gjør denne jobbe fantastisk. Men generelt så begynner jeg min dag med å gå igjennom logg og rapporter, tar noe administrativt og så er det ut på patrulje. Da går vi runder hos våre kunder og rundt i byen for å sørge for at folk har det bra, at bl.a. brann og tyveri sikkerhet er ivaretatt og gjennom vår tilstedeværelse kunne forebygge uønskede hendelser. Og så er det veldig hyggelig å være ute og kunne være til hjelp for publikum som lurer på noe eller har noe å «melde om».

Hvor mange vektere går rundt i Sandvika?
– Vi dekker et utvidet Sandvika sentrum med en god gammeldags «fotpatrulje» som er 1-2 vektere. I «kjernetiden» når fleste kunder er åpne, er vi to vektere i den patruljen, men vi har også flere utryknings kjøretøyer som bistår ved behov. Så vi er godt bemannet og vi har da en god blanding av vektere. Vi har bl.a. et par jenter og noen med innvandrer bakgrunn. Vi treffer så mange forskjellige mennesker ute at vi mener det er viktig, og ser nytteverdien av å «speile» publikum gjennom et mangfold hos våre vektere

Hva legger du i «nytteverdien av mangfoldet»?
– Jo, når de menneskene vi møter har så forskjellig bakgrunn, er det viktig å kunne møte dem på deres nivå. Med respekt, forståelse og ikke minst kunnskap. Mange snakker dårlig, eller ikke norsk, og da kan det være veldig bra at en av vekterne har et annet morsmål, eller har en spesiell innsikt i en kultur.  Vi treffer alt fra unge, gamle, rusmisbrukere, flyktninger, arbeids innvandrere, til en tradisjonelle «A4» familier som ikke finner avgangsplattformen til flytoget. Så gjennom et mangfold hos våre vektere kan vi lettere møte publikum på deres nivå og da yte en bedre service. Vi har bl.a. annet fått mange positive tilbakemeldinger på at vi har jenter i byen ettersom vårt yrke har vært ganske mannsdominert.

«Vi treffer så mange forskjellige mennesker ute (..) at vi ser nytteverdien av å «speile» publikum gjennom et mangfold hos våre vektere» – Tor-Erik Sivertsen, Securitas

 

Beste måten å avverge en konflikt?
– Det er viktig å få en forståelse av konflikten. Høre på hva den/de involverte har å si, og kunne vise forståelse og respekt. Så har vi et utrykk som er «høflig men bestemt», hehe.

Når er den travleste tiden på året?
– Oppdragsmengden varierer hele tiden, men det er klart at ofte på våren så blir det litt mer liv i byen, i motsetning til januar når de fleste har brukt opp penger på julegaver og regningene ligger på vent… Men ofte så skjer ting samtidig så en dag kan være stille mens en annen kan det virke som du løper «non stop» fra du kommer til du går.

Hva er det beste med jobben din?
– God variasjon og det at jeg møter så mange forskjellige, hyggelige mennesker. Vi møter mange «mindre hyggelige» også selvfølgelig, men generelt sett synes jeg det er mange fantastiske mennesker der ute. Og så føler jeg at jeg får så mye ut av å hjelpe andre, det gir meg mye.

Over all – hvordan er Sandvika by?
– Jeg liker Sandvika veldig godt og føler vel at «hetsen» som har vært i avisen i det siste er noe ufortjent. Klart, det skal bli godt å bli ferdig med stasjonsområdet og anleggsplassen i sentrum, men likevel så syntes jeg Sandvika er en koselig, trivelig by med og god mangfold av gode mennesker. Sandvika er arbeidsplassen min og den er jeg stolt av!

Har du noen hobbyer?
– Med jobb og familie så blir det ikke mye tid til overs, men jeg er trener barn 6-12 år i boksing for idrettsgruppa hjemme, samt at jeg driver med kroppsbygging. Da dreier det seg mye om mat og trening. Foreløpig så jobber jeg mot NM i oktober samt noen flere konkurranser samme høst. I fjor dro jeg en tredje plass i NM og en 11.plass i Nordisk mesterskap, «Classic» kroppsbygning.  Classic er en klasse med fokus på symmetri og estetikk fremfor en stor «svulmende» kropp.

Hva gjør deg glad?
– I arbeidssammenheng så gir det meg mye og hjelpe andre, og se at de setter pris på hjelpen. Man lever lenge på et «tusen takk for hjelpen».

Hva ønsker du for 2017?
– Jeg håper på at året byr på flere hyggelig møter, nye utfordringer og erfaringer. En god sommer og en enda bedre vinter – med mye snø!

 

Tor-Erik under NM i kroppsbygging i fjor høst – hvor han vant tredje plass!