Bli bedre kjent med: Johannes hos Gulating Ølutsalg

Du har sikkert sett ham, han litt skjeggete fyren med six-pencen i den skikkelig hippe ølbutikken ovenfor kinoen i Sandvika. Han er en ølentusiast av dimensjoner og en ihuga motstander av Black Friday.

Aller først, hvorfor elsker du øl?
– Kompleksiteten og de vanvittige spekterene ved øl er det som lokket meg inn for en 6-7 år siden. Jeg var i et veiskille hvor jeg hadde blitt «voksen» og jeg var blitt interessert i smaker i mat og drikke. Jeg vurderte å gå inn i vinens verden, men øl er mere folkelig og enklere å sette seg inn i, og samtidig så komplekst at dette er noe jeg kommer til å kose meg med livet ut. Når det da kom opp en mulighet til å jobbe med hobbyen min så var valget veldig enkelt. Jeg brukte ikke mye tid eller energi på å bestemme meg, og når kona mi også støttet det så var det bare å kjøre på.

– Ditt favorittøl?
Hjemme så har jeg et nesten like stort utvalg av øl i ølkjelleren min, og når jeg skal kose meg på fredagskvelden så kan jeg stå i opptil 15 minutter for å bestemme meg. Er det varmt eller kaldt ute? Er jeg tørst eller skal jeg forsiktig nippe? Hva skal jeg spise? Skal jeg spise potetgull eller sjokolade? Det er noen faktorer som gjør at jeg alltid bruker lang tid på å bestemme meg. Jeg må liksom kjenne på dagsformen, og smake på ølet mentalt før jeg velger. Men hvis jeg skulle valgt en favorittkategori så må det helt klart bli juleøl! Jeg gleder meg alltid som en unge til juleølet kommer og koser meg veldig med det i den gode, kalde tiden.

«Jeg kjenner mange ølnerder som leter etter feil i all øl og som har problemer med å nyte ølet slik det var meningen at du skulle. Let etter smaker, vær nysgerrig og kos deg! Ikke noe vits i å komplisere ting.» – Johannes Bech

– Øl-trenden ser ut til å ingen ende ta, hva tror du det skyldes?
Før så kunne man få «hvit» vin eller «rød» vin på polet. Så kom det vin med mere smaker, som en god Rioja eller en tung Amarone. Plutselig var folk villige til å betale litt mer for en vin med smak i. Det er dit vi har kommet i ølets verden også. Øl kan smake så mye og så godt, og det har folket nå innsett. Det koster litt mer en Ringnes, men det er verdt det i forhold til smakene og opplevelsen man sitter igjen med. Dette er ikke en trend som kommer til å dø ut, snarere tvert imot.

– Lager dere øl selv også?
Jeg har vært hjemmebrygger i noen år og da begynte hobbyen virkelig å ta form. Man kan da kan lage akkurat det ølet man selv ønsker med de ingrediensene og smakene som man virkelig setter pris på. Det var en åpenbaring for meg. Når det gjelder øl som selges i butikken så har jeg vært med på å utvikle og brygge Kalvøya sammen med vårt lokale bryggeri Wettre. Den har jo vært en stor suksess og satte uoffisiell norgesrekord i solgte flasker fra ett mikrobryggeri. Den er fortsatt uten tvil bestselgeren i butikken nå 8 mnd etter starten. Jeg har også vært med på å utvikle en IPA serie med Låven Mikrobryggeri som heter Enslig Humle. Der bruker vi samme oppskrift og ingredienser hver gang, men vi bytter ut humletypen for å fremheve de enkelte smakene humlen tilsetter ølet. Vi har hatt 3 allerede og den fjerde kommer rett over jul. Jeg har også laget Juleøl med både AJA bryggeri og Låven, og mere skal det bli!

– Selger dere noe annet enn øl?
Jeg selger bryggeutstyr til hjemmebryggere. Alt fra bryggemaskiner til gjær og flasker. Nybegynnersett til 999 kr er det jeg selger mest av. Da kan man enkelt brygge 8 ltr på kjøkkenbenken uten at det tar for mye plass eller søler for mye. En veldig fin start for å se om dette er noe for deg. Jeg selger også ølglass, som er en veldig viktig del av å nyte ølet på riktig måte. Du drikker vel ikke vin fra melkeglass eller rødvin i chamagneglass?  Det er minst like viktig for ulike typer øl at du har riktig glass å nyte det i.  Og så selger jeg alt du trenger til helgekosen:) Sjokolader fra Summerbird, chips, lakris, drops fra barndommen, Tim Wendelboe kaffe og hele sortimentet til Ringi eplejuicer. Så alt du trenger for en ekstra god helg finner du hos meg. Jeg skal også begynne med ølsmakinger og kanskje noen bryggekurs på nyåret.

– Fortell litt om den trendy Kalvøya – ølen
Lager man ett godt øl så kjøper folket det! Ja, mange kjøpte det første gangen på grunn av navnet. Men folk kommer tilbake og kjøper mer, mye mer. Så der er det rett og slett alle kundene som har laget ølet til den suksessen som den har blitt. Tusen takk til dere.

Har du mange faste kunder allerede?
Jeg har massevis av faste kunder som jeg kan stå i timesvis å prate øl med.  Og jeg vil nesten ikke kalle dem kunder, men heller kalle dem for gjester. Jeg tror jeg har tilgode å ha noen sinte eller ubehagelige gjester innom. Det er en god aura rundt butikken og jeg tror gjestene senker skuldrene når de kommer inn her. Dette er ikke ett sted for stress og mas!

Helt til slutt, fikk du ikke med deg Johannes anti black friday – kampanje i Budstikka? Les den her:
http://www.budstikka.no/nyheter/okonomi-og-naringsliv/barum/olselger-i-sandvika-med-anti-black-friday-kampanje-har-1000-folgere/s/5-55-401517

gulating


Kontakt:
Gulating Ølutsalg Sandvika
Claude Monets allé 22, 1338 Sandvika
Åpningstider: Mandag: 11 – 17, tirsdag og onsdag 11 – 18, torsdag 11 – 19, lørdag 11 – 18.
https://www.facebook.com/GulatingSandvika/